Acum ne puteți găsi și pe

Certificare IT pentru someri

Asociatia Universitatilor

Populare Germane Pucioasa, Dambovita

Phare 2002 CES, dezvoltarea resurselor umane-consiliere si formare profesionala pentru  reinsertie pe piata muncii

Crearea unui centru regional de formare profesionala si consiliere in cariera. Formarea in domeniul IT a unui grup de 40 de someri. Certificarea lor europeana. Acestea sunt doar cateva din rezultatele proiectului realizat la Pucioasa de Asociatia Universitatilor Populare Germane (IIZ-DVV), in parteneriat cu Centrul Cultural “I. Al. Bratescu-Voinesti” din localitate.

“Grupurile noastre tinta au fost tinerii someri, tinerii care parasesc scoala fara o calificare, somerii de lunga durata si persoanele care doresc sa se intoarca pe piata fortei de munca dupa o lunga absenta”, spune Mariana Matache, director de proiect in cadrul IIZ-DVV. “Scopul nostru a fost consilierea în cariera, formarea profesionala si certificarea lor europeana in domeniul IT. Am vrut sa le oferim acestor oameni sansa reinsertiei pe piata muncii”, adauga Mariana Matache.

Proiectul – derulat prin programul Phare 2002, “Coeziune Economica si Sociala”- a avut o valoare totala de 62.882 euro, din care 58.367 euro fonduri nerambursabile acordate de UE si Guvernul Romaniei si 4.515 euro, contributie proprie a IIZ-DVV.

Ideea implementarii la Pucioasa a unui astfel de proiect a aparut in uma unor cercetari locale, care au aratat ca in zona exista institutii si societati comerciale dispuse sa angajeze someri cu cunostinte de IT. Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si investitorii straini care incep sa-si faca simtita prezenta creeaza premisele aparitiei unei piete a muncii in cautare de operatori si specialisti IT. Derulat intre 26 noiembrie 2004 si 26 noiembrie 2005, proiectul a instruit gratuit 40 de someri, care au invatat bazele informaticii, procesarea de baza Word, precum si notiuni de Internet. La sfarsitul acestor module, cursantii au sustinut un examen prin care au obtinut certificarea europeana Xpert. Sase dintre someri au urmat inca doua module – aplicatii de baze de date si foi de calcul tabelar – in urma carora au primit certificarea Xpert Master.

Dintre cei 40 de cursanti, 11 si-au gasit deja locuri de munca, iar alti doi au plecat sa lucreze in strainatate, asteptand mai intai sa termine modulele pentru a obtine un certificat reunoscut pe plan european. De asemenea, au fost formati sase instructori capabili sa predea oriunde programa Xpert. In urma proiectului, a fost creat un centru regional de formare profesionala si consiliere în cariera. Computerele achizitionate vor fi utilizate in acelasi scop: instruirea în IT. Cu toate ca modulele nu vor mai fi gratuite, Rodica Cojocaru, directorul centrului regional de formare profesionala si consiliere in cariera, spera ca primaria si societatile comerciale din zona sa-si trimita angajatii la cursurile de IT. “Prin instruirea de viitori operatori a castigat toatã zona. Acest proiect a fost benefic pentru dezvoltarea potentialului social si economic al Pucioasei”, spune Rodica Cojocaru.

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.