Acum ne puteți găsi și pe

Dependenta de droguri si alcool

Consiliul Judetean Ialomita

Slobozia, Ialomita

Din iniþiativa Consiliului Judeþean Ialomita, Spitalul de Urgentã din Slobozia are acum un centru de ocrotire pentru persoanele dependente de alcool, droguri sau implicate în alte incidente toxicologice. Dotãrile ultramoderne ale acestui centru au fost posibile datoritã unui proiect realizat în cadrul subprogramului “Investitii în Servicii Sociale”, aprobat prin Hotãrâre de Guvern, cu finantare prin Ministerul Integrãrii Europene.

Bugetul proiectului a fost de 3.511.655.750 lei vechi, din care 2.524.832.464 lei vechi - fond nerambursabil, iar 986.823.286 lei vechi - contributie proprie.

Cu banii alocati centrului au fost achizitionate aparaturã ºi echipamente medicale, mobilier ºi paturi mobile. De asemenea, au fost reabilitate ºi modernizate spatiile utilizate. Centrul dispune acum de un cromatograf cu gaze, cuplat cu spectrometru de masã ºi pompã turbomolecularã pentru analizã de medicamente ºi droguri, precum ºi de o serie de dispozitive pentru monitorizarea parametrilor pacientilor.

Centrul si-a început activitatea la 1 iunie 2005. Pânã la sfârsitul anului, 135 de persoane au venit cu intoxicatii voluntare ºi involuntare la acest centru, precizeazã Marcela Pravãt, director general al Spitalului de Urgentã din Slobozia. “Au fost foarte multe intoxicaþii acute etanolice ºi intoxicaþii medicamentoase în scop de suicid. În unele cazuri au existat intoxicatii mixte, adicã ºi medicamentoase ºi etanolice”, spune Marcela Pravãt.

Pacientii au diferite vârste ºi provin din toate categoriile sociale. Foarte multi sunt tineri cu vârste între 17 ºi 25 de ani, care beau fãrã mãsurã prin baruri ºi discoteci. Ei sunt adusi de regulã la spital de cãtre rude sau prieteni. Printre pacienþii cu tendinte sinucigase figureazã oameni în vârstã, tineri someri sau elevi care au suferit deceptii în dragoste. Alte cazuri întâlnite sunt cele ale unor persoane care combinã medicamentatia cu alcoolul sau cele ale copiilor mici care, nesupravegheaþi, consumã din curiozitate medicamente sau beau din paharele cu alcool ale pãrintilor.

Ajunsi în centrul nou-înfiinþat, pacientii primesc  tratament medical adecvat, mai rapid decât înainte. Ei beneficiazã de asistentã medicalã de specialitate si supravegherea non-stop necesarã persoanelor aflate într-o stare de surescitare avansatã în primele ore dupã internare. La sfârsitul terapiei intensive, pacientii primesc consiliere psihologicã ºi psihiatricã. “Înainte, aveam pacienþi care reveneau din douã în douã zile cu intoxicatie medicamentoasã. Astãzi, numãrul celor care repetã tentativa de suicid a scãzut”, afirmã Marcela Pravãt. Nu în ultimul rând, o altã realizare poate fi consideratã faptul cã secþia de reanimare a spitalului este degrevatã acum de cazurile preluate de noul centru.

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.