Din punct de vedere juridic, în România, dezvoltarea regională este reglementată de Legea 315/2004, publicata în Monitorul Oficial, partea I, nr. 577 din 29 iunie 2004.
Prin aplicarea politicii de dezvoltare regionala se urmareste : impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor în domeniul privat, contributia la reducerea somajului si îmbunatatirea nivelului de trai.
Pentru a putea fi implementata politica de dezvoltare regionala au fost înfiintate opt regiuni de dezvoltare ( Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov).
Fiecare dintre aceste regiuni este reprezentata de o Agentie pentru Dezvoltare Regionala.
Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ teritoriale si nici nu au personalitate juridica.
Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia este formata din sapte judete : Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Structuri de dezvoltare regionala:
La nivel regional:
La nivel national:
Vom fi vârful de lance al Regiunii Sud Muntenia, o zona prosperă, cu o puternică identitate în România şi în Europa, în care vor trăi demn cei peste 3,5 milioane de locuitori ai săi.
Misiunea noastră consta în stimularea dezvoltării sociale si economice, echilibrate si durabile a Regiunii, prin elaborarea şi implementarea de strategii şi programe, atragerea de investiţii si promovarea Regiunii pe plan intern si extern.
Cheia reuşitei noastre este acţiunea în parteneriat cu administraţiile publice locale, societatea civila si mediul de afaceri.
Agenţia oferă comunităţii posibilitatea de a-si construi si afirma identitatea europeana, beneficiarilor servicii de cea mai buna calitate si personalului un mediu de lucru care sa îi aducă satisfacţii personale.
Capitalul nostru cel mai important îl reprezintă angajaţii Agenţiei, tineri, entuziaşti, competenţi, loiali, capabili sa asimileze noul. Ei vor face posibila punerea în aplicare a misiunii declarate.