Acum ne puteți găsi și pe

Dezvoltare regionala in Romania

Din punct de vedere juridic, în România, dezvoltarea regională este reglementată de Legea 315/2004, publicata în Monitorul Oficial, partea I, nr. 577 din 29 iunie 2004.

Prin aplicarea politicii de dezvoltare regionala se urmareste : impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor în domeniul privat, contributia la reducerea somajului si îmbunatatirea nivelului de trai. 

Pentru a putea fi implementata politica de dezvoltare regionala au fost înfiintate opt regiuni de dezvoltare ( Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov). 

Fiecare dintre aceste regiuni este reprezentata de o Agentie pentru Dezvoltare Regionala.

Regiunea de Dezvoltare reprezinta:

  • o zona care cuprinde teritoriile mai multor judete constituite in baza unor conventii incheiate intre reprezentantii consiliilor judetene;
  • cadrul de elaborare, implementare si evaluare a politicilor de dezvoltare regionala, precum si de culegere a datelor statistice specifice, in conformitate cu reglementarile EUROSTAT pentru nivelul doi de clasificare teritoriala NUTS 2;

Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ teritoriale si nici nu au personalitate juridica.

Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia este formata din sapte judete : Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Structuri de dezvoltare regionala:
La nivel regional:

  • Consiliul pentru Dezvoltare Regionala (CpDR) cu rol decizional;
  • Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) cu rol executiv.

La nivel national:

  • Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala (CNDR) cu rol decizional;
  • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP) cu rol executiv. 

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.