Acum ne puteți găsi și pe

Instruiti pentru viitor

Colegiu National

Ploiesti, Prahova

S-au întors sã ajute liceul care i-a format. Initiativa lor a devenit însã rapid un proiect de succes, al cãrui impact depãseste acum granitele judetului. Alãturi de alti fosti colegi, toþi absolventi ai actualului Colegiu Naþional “Mihai Viteazul” din Ploiesti, Daniela Cornea s-a strãduit timp de 10 ani sã înfiinteze un puternic centru de informaticã al liceului. “Fosti absolventi au dorit sã facã ceva pentru acest liceu. Încã din 1994, cursurile de initiere în informaticã erau foarte cãutate. Noi fãceam cursuri, însã nu aveam baza materialã necesarã”, îsi aminteste Daniela Cornea, inginer de sistem la Colegiul National “Mihai Viteazul”. “În 1999 ne-am înfiintat ca Academie Localã CISCO”, adaugã ea.

Copiii au început sã învete despre implementarea de retele, pe baza unei programe alcãtuite de CISCO – lider mondial în tehnologia de reþea. Dupã primirea diplomelor care atestau cã au parcurs programa, cursantii puteau da examen pentru obtinerea certificatului international CISCO, la centre acreditate din Bucureºti.

Ideea creãrii unui centru modern de instruire IT, de care sã beneficieze mai multe categorii sociale – alãturi de elevii liceului – a fost pusã în practicã în 2003, prin intermediul finantãrii Phare. Dupã ce au aflat din mass-media despre aceste fonduri, Daniela Cornea si o altã absolventã a liceului, Andreea Mândroiu, au depus proiectul lor, în iulie 2002. “ADR Sud Muntenia ne-a anuntat cã, din 202 proiecte, al nostru a iesit pe primul loc, cu punctaj maxim”, spune Daniela Cornea. În martie 2003, Academia Localã CISCO – Colegiul National “Mihai Viteazul” a primit banii.

Valoarea totalã a proiectului a fost de 54.402 euro, din care 43.355 euro finantare nerambursabilã si 10.880 euro, contributie proprie. Banii au fost utilizati pentru lucrãri de reamenajare a clãdirii centrului de informaticã, precum si pentru modernizarea spatiilor interioare, achizitionarea de mobilier si, nu în ultimul rând, pentru dotarea cu 24 de calculatoare si echipamente de conectare în retea si la Internet.

Modulele gratuite din cadrul proiectului, derulat între 1 aprilie 2003 si 1 aprile 2004, au continut instruirea în tehnologiile de retea bazate pe programa Academiei Locale CISCO, cursuri de operare pe computer si cursuri de programare. Au participat 380 de persoane, dintre care 160 de persoane angajate, 87 de someri si 133 de elevi si studenþi. În urma acestor cursuri, numerosi tineri someri cu studii medii sau superioare si-au gãsit de lucru în domeniul retelelor de calculatoare, tineri care aveau serviciu si-au schimbat locul de muncã, în domeniul IT, iar elevi si studenti motivaþi de bursele CISCO au parcurs o programã care îi va ajuta sã ajungã specialisti de înaltã calificare în reþele. Multi dintre ei vor deveni “un bun national”, considerã instructorii lor.

De la terminarea proiectului, cursurile de informaticã se plãtesc, iar centrul s-a transformat într-o sursã de autofinantare pentru liceu. Mai mult, centrul a devenit un punct de testare pentru obtinerea permisului ECDL, “Permisul european de conducere a computerului”, necesar angajatilor din administratiile publice.

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.