Acum ne puteți găsi și pe

Proiectul NoNEETs, destinat tinerilor neîncadraţi pe piaţa forţei de muncă, a ajuns la final

img_0093-1445845546.jpg

În data de 22 octombrie, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de partener, a organizat, la Târgovişte, un seminar local de diseminare a rezultatelor proiectului NoNEETs.

Agenţia, în cadrul unui consorţiu format din şase parteneri din ţări precum Franţa, Belgia, Spania, Italia, România, Republica Cehă, a implementat proiectul multilateral „NoNEETs – Permanent Training and Assessment Programme to NEETs Young Adults for their inclusion in the labour market and EU society” (Program continuu de instruire şi evaluare pentru tinerii care nu sunt încadraţi pe piaţa forţei de muncă şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare, pentru sprijinirea intrării acestora pe piaţa forţei de muncă).

Proiectul s-a derulat în perioada noiembrie 2013 – octombrie 2015, cu finanţare din Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme), în cadrul subprogramului Grundtvig, Proiecte Multilaterale. Obiectivul principal al acestuia a fost reprezentat de furnizarea unor servicii de evaluare şi mentorat, cu scopul de a sprijini integrarea tinerilor adulţi adulţi cu vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani pe piaţa forţei de muncă sau înscrierea acestora în programe educaţionale sau de formare profesională (categoria NEET).

Valoarea totală a acestuia a fost de peste 385 de mii de euro, din care bugetul ADR Sud Muntenia a fost de peste 43 de mii de euro, 75% din sumă reprezentând cofinanţarea Uniunii Europene, iar 25% din buget fiind contribuţia proprie a Agenţiei.

Pentru a atinge obiectivele stabilite prin proiect, Agenţia a derulat o serie de activităţi pentru analizarea nevoilor tinerilor NEET de la nivelul regiunii Sud Muntenia. Totodată, în cadrul proiectului, a fost organizat un curs de instruire pilot pentru tinerii NEET din regiunea Sud Muntenia, ce s-a desfăşurat în această vară, cu scopul de a-i sprijini să îşi perfecţioneze abilităţile de dezvoltare personală şi profesională. Cursanţii au avut astfel ocazia să îşi îmbunătăţească semnificativ competenţele sociale şi vocaţionale necesare pentru integrarea lor pe piaţa muncii – precum reînscrierea într-un program de formare sau de integrare, planificarea unei cariere şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbi străine. La acest curs gratuit, de tip interactiv, cu exerciţii practice şi discuţii libere, au participat 18 tineri NEET din regiunea noastră, fiind structurat astfel încât să corespundă nevoilor lor de instruire. În urma acestui curs pilot, patru tineri din grupul ţintă şi-au găsit un loc de muncă.

Notă

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.